Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi
Yıllar içinde sayısı azalsa da blog yazmaya başladığımdan beri en çok sorulan şeylerden biri reçel tarifi. Topluca cevap vereyim; reçel denince ilk akla gelen şekilde reçel tarifim yok ve paylaşmayı da düşünmüyorum. Ben kendim reçel yemiyorum, evde kavanoz kavanoz reçel yapılıp sürekli tüketilmesini de tasvip etmiyorum. Reçel denen şey şekerin meyvelerle renklendirilmiş hali. Şeker kavanozunu alıp kaşık kaşık yemekle reçel kavanozunu alıp kaşıklamak arasında bir fark yok. Kırk yılın başında bir kahvaltıya gidersin değişik bir reçel ikram ederler yersin ama her kahvaltıda reçel yemek uzun vadeli intihar.
İnsanlar kendi bahçelerinden topladıkları ilaçsız meyvelerle yaptıkları reçelleri çok sağlıklı zannediyor. 1 kg reçelin yaklaşık 750 gramı şeker. Kaynaya kaynaya meyvenin vitamini de kalmıyor zaten. Sağlığı neresinde peki? Günümüzde içerdiği şeker miktarının yüksekliğinden dolayı balın faydaları bile tartışılırken reçel yapıp yemek hiç akıllıca değil.
"Bahçemizde çok meyve oluyor, ne yapalım reçel yapıyoruz biz de" konusuna değinelim bir de. Meyveden yapabileceğiniz pek çok şey var. Reçel bunlardan yalnızca biri. Öncelikle meyveleri mevsiminde taze olarak bol bol yiyebilirsiniz. Dondurarak mevsim dışında tüketmek üzere saklayabilirsiniz. Uzun vadeli tüketim için kışlık kayısı suyu ya da şeftali suyu konservesi gibi sularını hazırlayıp konserve yaparak saklayabilirsiniz. Yine de bitmediler mi? En güzeli; paylaşabilirsiniz. Eğer tüketebileceğinizden fazla meyveniz varsa çevrenizdeki insanlarla, hatta yoldan geçen tanımadığınız insanlarla paylaşabilir ve yemekten daha büyük keyif veren paylaşmanın tadına varabilirsiniz. Ziyan olmasınlar diye kendinizi zehirlemenize gerek yok.
Şeker tüketimi konusunda bilinç düzeyi arttıkça şekersiz reçel teknikleri de gelişmeye başladı. Benim bugüne kadar tarifini paylaştığım iki teknik var. Bunlardan biri şekersiz karadut reçelinde olduğu gibi herhangi bir ilave yapmadan meyveyi kaynatmak. İkincisi ayva reçeli tarifimde olduğu gibi elma pektini kullanarak daha koyu kıvamlı bir reçel elde etmek.
Bugün de yine bir başka yöntemi anlatacağım. Chia tohumu kullanarak reçel yapma. Bu yöntemde chia tohumunun verdiği jölemsi koyuluktan faydalanılıyor. Çilek şart değil yumuşak yapılı her meyve ile aynı ölçüleri kullanarak yapabilirsiniz bu reçeli. Cam kavanozda buzdolabına koyarak bir hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz konserve yapmalısınız. En sağlıklı konserve yapma yöntemi ve neden bu şekilde yapmanız gerektiğini menemenlik domates konservesi tarifimden okuyabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi
Hazırlanışı
- Çileklerin saplarını ayıklayıp iri iri doğrayın,
- Bir sos tenceresine alıp önce kısık sonra hararetli ateşte büyük oranda eriyip küçük parçalar kalana kadar pişirin,
- Ateşten alıp chia tohumunu ekleyin ve karıştırın,
- Balı ekleyip karıştırın,
- Soğuyup koyulaştıktan sonra kavanoza koyup buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe en English
Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ilk olarak 30/05/2022 tarihinde yayınlandı ve 31/05/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
08 Temmuz 2024 23:19